24.08.2015 Renata Reihserová
Ideální letní jídlo? Čerstvá ryba s voňavou bazalkou, tymiánem, mátou nebo kerblíkem...
Doba přípravy: 40 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 4 porce úhoře, 40 g másla, bylinky podle chuti (například petrželka, pažitka, kerblík, bazalka, tymián, máta), pepř, sůl, 1,5 dl bílého vína, 2 žloutky, šťáva z 1 citronu
Postup: Rybu osolíme a opepříme. Spolu s nasekanými bylinkami ji vložíme na máslo a dusíme asi 10 minut. Zalijeme vínem a vodou tak, aby ryba byla zcela ponořena, a dusíme dalších 10 minut. Žloutky smícháme s citronovou šťávou, postupně přidáváme rybí vývar a mícháme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem. Omáčkou přelijeme úhoře a dáme vychladit. Podáváme se zeleninou.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.